Artikel i Viborg Stifts Folkeblad april 2016

En tæt tango på en kold dag

Fotograf: Preben Madsen

Per Møller og Rikke Kiib midt på stuegulvet i lejligheden i Sct. Mathias Gade, hvor de driver danseskolen Tango La Casita. Foto: Preben Madsen

Fire dansepar droppede det kolde vintervejr og var til koncentreret Tango-weekend i hjemmet hos tango-underviserne Rikke Kiib og Per Møller i Viborg.

Det handlede om nærhed, intimitet og dansetrin og ikke indkøb, kold sjap og snefald hos Rikke Kiib og Per Møller i lejligheden i Sct. Mathias Gade i Viborg i weekenden.

Parret har siden september 2014 haft kursusforløb i den argentinske tango i privaten med danseskolen Tango La Casita, og i weekenden prøvede de så for første gang med et koncentreret turbo-tango kursus, hvor de elementære dansetrin kom på plads over to eftermiddage, så man herefter kan deltage i en Milonga – en danseaften efter argentinsk tradition, hvor man mødes for at danse og more sig efter faste regler.

Mentalt krævende

Fire dansepar dukkede op for at lære den traditionelle dans, der har rødder i Buenos Aires i Argentina. Blandt dem Asger Kjeldsen fra Nr. Vinge og dansepartneren Ingeborg Nielsen fra Skanderborg.

De er vant til at danse swing sammen og er rigtigt glade for at danse, og nu gjaldt det altså tangoen.

»Det er svært at finde balancepunktet, og det er en meget kontrolleret dans, der er mentalt krævende. Men det er også det, der gør tangoen så fascinerende. Det går i blodet på én, og så er den en meget social dans, hvor man får mødt en masse nye mennesker. Ligesom her,« sagde Asger Kjeldsen, der tidligere har været på et kursus for nybegyndere, mens det var Ingeborg Nielsens første møde med tangoen.

»Vi håber, at vi får trinene lært så meget, at vi kan komme ud og danse, hvor der er masser af andre mennesker til en Milonga. Og det med at går tæt på hinanden, det er jo nødvendigt, når man danser og måske særligt her i tangoen,« sagde Ingeborg Nielsen.

Helt tæt på

Rikke Kiib er til dagligt sygeplejerske, og Per Møller er psykoterapeut, og de mødte hinanden til netop et kursus i tango på Designhøjskolen i Randers for fire år siden. Det var Per Møllers første møde med dansen, og han var solgt.

»Jeg faldt for intensiteten, i og med man er så tæt på et andet menneske. For hemmeligheden bag tangoen er, at man skal være tæt. Det er manden, der styrer og fører og improviserer, men det går jo kun, hvis kvinden er tilfreds med det, man gør. Så der er en stor dialog. Samtidig er det jo lidt udansk at gå så tæt på hinanden, som man gør i tangoen, og at det er manden, der bestemmer, og det er jo også en del af fascinationen,« sagde Per Møller.

Helt terapeutisk

Rikke Kiib har danset hele sit liv og tog i 1999 til Buenos Aires med en veninde for at lære tangoen. Og den er noget særligt, sagde hun.

»Det at leve sig ind i et helt andet og måske endda fremmed menneske, i musikken og i omfavnelsen kan være helt terapeutisk. Og når det helt op i en højere enhed, så er det som om, hele dansegulvet danser med hinanden, og mændene lader sig inspirere af hinandens improvisation,« sagde Rikke Kiib.

Parret starter også den nye dansesæson med aftenkurser i argentinsk tango mandag og tirsdag i denne uge, og man kan bare møde op, hvis man er interesseret.

Lukket for kommentarer